Megyeri Szabolcs kertész blogja

Passzív dohányos növények

komment · 1 trackback

A dohányzás vitathatatlanul rossz szokás, én most mégsem a füstölgés ellen szóló írások sorát szeretném szaporítani, meghagynám azt a megfelelő szakmai fórumoknak. A dohányzásnak ugyanakkor van egy olyan aspektusa, mely a folyamatos viták, az érvek és ellenérvek végeláthatatlan ütköztetése során ritkán kerül kitárgyalásra, ez pedig a cigarettafüst növényekre gyakorolt hatása.

Rossz párosok

Még a legmegrögzöttebb cigarettázó is képes kompromisszumokra, netán a teljes leszokásra, ha például gyermeke születik, kimegy a konyhába, az ajtó elé rágyújtani mikor vendégek érkeznek hozzá, vagy élete párja nem bírja elviselni a rossz, füstös levegőt. Olyanról azonban még nem hallottam, hogy valaki a saját, lakásban tartott növényei miatt változtatott volna dohányzási szokásain. Talán azért, mert kevesen gondolnak arra, hogy bizony a szobanövények, virágok is megsínylik a füstöt. Pedig ahogy az emberre, állatra nézve káros a cigarettafüst, úgy a benti zöld sem élvezi azt.

 

Átmeneti megoldás

A cigaretta égése során egy telítetlen szénhidrogén, az etilén keletkezik, ami a növények leveleit károsítja, lekonyulhatnak, vagy le is eshetnek füsttől. Az etilén továbbá a levelek duzzadását is okozhatja, gátolva azok növekedését.

Érdekesség, hogy az etilént a kertészetben és a gyümölcstermesztésben is szokták alkalmazni, például a zölden leszedett gyümölcsök utóérésének szabályozásakor használják, és egyes dísznövények virágzása korlátozottan befolyásolható a segítségével. Kontrollálatlan körülmények között, nagy mennyiségben azonban egyáltalán nincs hasznára a növényeknek.

 

Nem szereti…

Aki már látott megsárgult tapétát, meszelt falat dohányos helyiségben, az tudhatja, hogy a füst – a cigarettában található sokféle vegyület miatt – apró szemcsés anyagokat tartalmaz, melyek aztán ahova tudnak, lerakódnak. A növény sem kivétel, a szárra, levelekre letapadt részecskék filmréteget képezve gátolják a fotoszintézist, így a növekedés lelassul, de a folyamat adott esetben a növény pusztulásához is vezethet. Az apró szemcsék a levelek pórusait is eltömíthetik, akadályozva a gázcserét, ami ugyancsak akadályozza a természetes fejlődést.

Paradox módon a cigarettafüst egyetlen szempontból akár hasznos is lehetne a növényzetre nézve. A fotoszintézis során ugyanis a növények – kissé leegyszerűsített módon mondva - szén-dioxidot (CO2) lélegeznek be és oxigént bocsátanak ki. Mindez persze csak akkor lehetne mentő körülmény a dohányzást illetően, ha az égő cigaretta tiszta CO2-t eregetne magából, de ez nyilvánvalóan nincs így.

 

Kár lenne befüstölni

Mindezek alapján tiszta sor, hogy ez a káros szenvedély nem csupán embertársainkra és a házban tartott állatokra káros, hanem benti növényeinkre is rossz hatással van. A dohányzás kedvezőtlen hatásait ugyan lehet csökkenteni gyakori szellőztetéssel, a levelek időnkénti lemosásával, de a legjobb megoldás mégis az, ha mások, és főleg magunk mellett növényeinket is megkíméljük a dohányzás ártalmaitól.

 

Képek: innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr424321998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajtad is múljon! 2012.03.20. 08:46:00

  Rajtad is múljon! - ezzel a szlogennel indít a FŐKERT Nonprofit Zrt. közösségi tervezést ösztönző kampányt, amely először a hétvégi Gardenexpo kiállításon mutatkozik be.   A kampány célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét arra, hog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása