Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mindent a pitypangról

komment

Mi az: kicsi, sárga, a gyerekek szeretik, a kertészkedők sokkal kevésbé? Aki gondozza kertjét, zöldséget termeszt, vagy virágait ápolgatja, nyilván rávágja, hát a pitypang! Ne intézzük el azonban ezt a vidám kis sárga jószágot annyival, hogy értéktelen gaz, és nehéz kiirtani, mert ennél sokkal többet érdemel.
 




 

A növényhatározók szerelmeseinek a száraz tények: a pitypang (Taraxacum officinale) a fészekvirágzatúak családjába tartozik (Asteraceae). Levelei zömmel mélyen szeldeltek, tőlevélrózsát formáznak. Fészekvirágzatukat nyelves virágok alkotják. Megtalálható réteken, legelőkön, árokpartokon, kertekben, szinte mindenütt elterjedt növény. Áprilisban, májusban virágzik, feltűnő színe miatt messziről észrevehető.

A pitypang sok néven is ismeretes, úgymint gyermekláncfű, pongyola pitypang, barátfű, vagy kutyatej, utóbbi megnevezés azonban nem megfelelő, mivel összekeverhetővé teszi a farkas kutyatejjel (Euphorbia cyparissias), ami egy mérgező, tejelő növény.
Az általános vélekedés szerint a pitypang az arra érzékenyeknek erősen allergizáló, és legfeljebb a gyermekeknek válik hasznára, mivel csinos koszorút, koronát lehet fonni belőle. Mindkét állítás igaz, de itt korántsem ér véget a felsorolás, sok pozitívum is elmondható a gyermekláncfűről. Ezeket próbálom sorba venni.





 

A pitypang valóban nehéz ellenfél az ápolt kertek gazdáinak, ennek fő oka, hogy gyökere úgynevezett karógyökér, mely mélyen lenyúlik a földbe, megnehezítve a növény irtását. Ez a gyökér ugyanakkor kiváló kávépótlék, sütőben 50 Celsius fok környékén szárítva, majd durvára őrölve a hagyományos kávéhoz hasonlóan készíthető el, az eredmény pedig koffeinmentes, természetes élénkítő ital lesz. A pitypangkávé ráadásul vértisztító, vérhigító hatással is bír, és a reuma, köszvény tüneteit is csillapítja.




 


Leveleiben magas az A vitamin tartalom, de megtalálható benne még mérsékeltebb mennyiségben C, B, és D vitamin is, így például természetjárás közben pár levél elrágcsálása biztos a hasznunkra válik. A gyermekláncfűből tea is készülhet, mely a májra és az emésztőrendszerre van jótékony hatással. Szára nyersen fogyasztva szintén a mindenféle májbajok, májgyulladások ellenszere lehet, íze kesernyés, először talán kellemetlen, szokni kell. A megfelelő gyógyhatás eléréséhez nem mindegy, hogy a pitypang részeit melyik időszakban gyűjtjük és használjuk fel, leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, virágzáskor a szárát, tavasszal és ősszel pedig a gyökerét gyűjtsük! Természetesen herbáriákban, gyógynövény szaküzletekben is megvásárolhatjuk konyhakész állapotban.






 

Érdekesség, hogy pár éve német kutatók a pitypangot a gumifa kiváltására próbálták használni, ugyanis tejszerű nedve a kaucsukhoz hasonlóan alkalmas gumitermékek előállításához. Az ötletről azóta nem hallani, de nem kizárt, hogy egyszer biciklinkre, autónkra pitypang abroncsot fogunk szereltetni.

Ha pedig nincs szükségünk a pitypang egyetlen áldásos hatására sem, akkor is jól jöhet, például barátnőnket királylánnyá koronázhatjuk vele.
 

A témafelvetésért és a hasznos információkért köszönet Antics Katalin, növényorvosnak!

Képek: innen, innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr774313210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agidias 2015.08.02. 22:57:40

Virágzáskor nemcsak a szárát érdemes gyűjteni, hanem magát a virágot is.

Kitűnő lekvár és szirup készíthető belőle.

Zb74 2017.10.15. 23:19:43

A virágzás időszakában könnyen fölismerhető, de szeretném megkérdezni, hogy egyéb időszakokban nem lehet-e összetéveszteni más növénnyel - van másik olyan növény, amelynek a gyermekláncfűéhez hasonló levele van?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása