Megyeri Szabolcs kertész blogja

Társasházi akadálypályák

komment

A Lánchíd rádióban adott interjúmat továbbgondolva a mai poszt ismét a társasházban lakóknak szól, de a kertes házak tulajdonosai is meríthetnek egy-két ötletet belőle.



A társasházban, tömblakásban, panelban élők gyakran szeretik lépcsőházaikat, közös tereiket valamilyen virággal, növénnyel ékesíteni, csinosítani. A törekvés egyértelmű, hiszen rengeteg az olyan épületen belüli tér, közlekedő, mely enyhén szólva nem simogatja szépérzékünket. Számtalan budapesti, a köznyelv által csak bérházként említett épület belső falfelületeit a mai napig világháborús golyónyomok borítják, gyakoriak a málló vakolatok, a kopott lépcsőfokok. A panelekben sem jobb a helyzet, az egyhangú, lelketlen enteriőrök rontják a hangulatot, árasztják magukból a rosszkedvet.
 

 Egy ízléses és praktikus megoldás

 

Ösztönös igyekezet tehát mindenki részéről, hogy a közvetlen környezetét - lakáson belül és kívül - valamilyen természetes elemmel, élő díszlettel dekorálja, főleg az olyan nagyvárosi részeken, ahol adott esetben egy jó fél órát kell utazni ahhoz, hogy ne csak a betont érezzük a talpunk alatt. Így a lépcsőházakban gyakran fordulnak elő növények, a pár darab cserepes virágtól kezdve a gigantikus virágládákban trónoló növényeken át, az ad hoc módon összehordott miniatűr dzsungelekig.
 


Kerülendő példa!
 


A szándék legyen bármilyen nemes és érthető, a jelenség megítélése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Gyakorlati szempontból közelítve a lépcsőház elsősorban az, ami, vagyis közlekedésre kialakított terület. Ha ezt a közlekedést akadályozzák a fokokra, fordulókba kihelyezett cserepek, virágosládák, akkor bizony a közlekedésnek kell előnyt élveznie a dekoráció kárára. Nem is beszélve azokról az esetekről, mikor valamilyen rendkívüli esemény (tűz, csőtörés, gázömlés, omlás, stb.) miatt az akadálymentes áthaladás fontossága életbevágó.

 Itt már nincs hely dísznek

 

Közvetlen veszélyt nem, de kellemetlenséget okozhatnak rossz helyen lévő növényeink költözéskor, vagy épp felújításkor, mikor a bútorcipelőknek, munkásoknak fontos a szabad átjárás lehetősége. Szintén kényelmetlen pillanatok elé nézhetnek a zsúfolt terekben a babakocsival közlekedő kismamák, vagy éppen a lakásban kerékpárt tartó lakók.
Mindezek miatt erősen javallott a közös terek virágoskertté alakítása előtt tanulmányozni a tűzoltóság vonatkozó előírásait (akik bizony gyakran büntetnek is a nem megfelelően elhelyezett növényzet miatt), és a társasház közgyűlésének nyilvánossága előtt lefektetni a mindenki számára elfogadható és életszerű szabályokat.



Ez is rendben van

 

A lakók kényelme és biztonsága mellett nem elhanyagolható szempont a szóban forgó, lakásból kiebrudalt növényeké sem. Nem minden házikedvenc éli túl például a szezonális (téli, nyári) kilakoltatást, vagy a helyhiány miatti kitelepítést. Mérlegelni kell többek közt, hogy a lépcsőház, vagy folyosó milyen hőmérsékleti tényezőkkel bír, mennyire szeles, huzatos, napfényes, vagy árnyékos. Ezért ne csak a praktikus érveket tartsuk szem előtt a lépcsőházba való kiültetéskor, hanem járjunk utána annak is, hogy a kinti létre szánt vagy kárhoztatott növény vajon jól fogja-e érezni magát új helyén.
Szívesen várom olvasóink témába vágó kérdéseit, javaslatait, tapasztalatait vagy képeit a lépcsőházi növénydekorációról kommentekben, a Facebook oldalamon vagy a kertesz.blog@gmail.com címen!

Képek: innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr54291645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása