Megyeri Szabolcs kertész blogja

A teleltetés vége

Szólj hozzá!

Megérkezett a tavasz végre, ami nem csak a kerti munkák kezdetét, hanem a szobanövények teleltetésének végét is jelenti. Kedvenc szobanövényeink teleltetése azonban nem olyan egyszerű dolog, mint a mormotának bevonulni a barlangba...

Eszternek is meggyűlt a baja a teleltetéssel, úgyhogy hozzám fordult kérdéseivel, amiknek megválaszolásában Antics Katalin, növényorvos volt a segítségemre.

A tünetek

"A tarka levelű dracénák levelein sötétbarna folt terjed végig, aztán ezek a levelek elszáradnak. ugyanez látható három másfajta dracénán (sárkányfa és két szúrós szélű). A vitorlavirág és a diffenbachiák levelei elsárgulnak. A citromillatú muskátli még meglévő kb. három levele felpöndörödött, a többi elsárgult, már csak egyetlen ép levele van. (Különösen ezt szeretném megmenteni valahogy.) (Az anyósnyelv, a majomfa és a fikusz benjamina még, úgy tűnik, bírja...) Karácsonykor cseréltem a földjük tetejét, lemostam vízzel a leveleiket, és kaptak egy kis tápot is. A hőmérséklet egyenletes, párásítok, fény bőven éri őket. Kártevőnek nincs nyoma rajtuk. Állott, langyos, de kemény vízzel vannak locsolva, most már kevesebbet.

zöld fehér nagy dracéna

A diffenbachia és a vitorlavirág levelei puhák és nem szárazak, míg a kis dracénák beteg levelei elszáradnak, ahogy barnulnak.

diffenbachia

Szinte mind csálé, elferdülnek, dőlnének ki a cserépből, főleg a vitorlavirág, és a legbetegebb, a zöld-fehér kis dracéna. annak a "nyaka", egészen elvékonyodott.
 

zöld fehér kis dracéna


Összességében nem sok reményt fűzök hozzájuk, de azért még kérdés: tehetek-e értük bármit? Ha a válasz, ahogy sejtem, az ima, akkor azt meg tudná mondani, hogy a zöld-zöld dracénával, ami még egész jól van, mit csináljak?

zöld zöld dracéna

illetve hogy a kedvencemet, a citromillatú muskátlit feléleszthetem-e, vagy esetleg hogyan szaporítsak róla, ha már nem?"


 citromillatú muskátli

A kezelés

Eszter növényeinek tartási igényük igen eltérő, így nem egyszerű gondoskodni róluk, a teleltetés pedig fekete-öves feladat a hobbikertészkedésben.

Dracénák

A sárkányfa a fényszegény lakásokat kedveli. A központi fűtéses helyiségben is fejlődik, nem kényes.


Fény és hőigénye: A sárkányfa a félárnyékos helyen tud a legegyenletesebben fejlődni. A közvetlen napfény csak a nap leghidegebb óráiban érheti. A fagyot nem bírja, ezért csak a hideg napok elmúltával vigyük a szabadba. Odakint ajánlott a világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre tenni. Óvni kell a közvetlen napsütéstől mivel károsíthatja leveleit. Az ideális hőmérséklet 22-26 °C, télen a minimum 16-18 °C-ot biztosítani kell a számára. Folyamatos és megfelelő szellőzésre van szüksége, huzattól óvni kell!


Vízigénye: Fontos, hogy a talaj túlöntözését elkerüljük. Hagyni kell a földet száradni a két öntözés között! A túlöntözés gyökérrothadást vonhat maga után. Főleg télen kell különösen vigyázni az öntözéssel az alacsony hőmérséklet miatt. Párás klímájú levegőt igényel. Leveleit permetezzük vízzel! Erre a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás, az IKEA-ban beszerezhető színes vízpermetező.


A növekedési időszakban hetente tápoldatozni kell. Lehetőleg jó vízelvezető virágföldet válasszunk, a vízelvezetést javíthatjuk ha cserépbe kavicsokat helyezünk. Átültetni csak akkor kell, ha már a gyökerek megjelennek a cserép alján. Lehetőleg tavasszal kell végeznünk az átültetést. Méretre visszavágható, a metszési felület alatt kihajt a növény.
Ajánlott tavasszal megvásárolnunk, ilyenkor könnyebben szoktathatjuk az otthoni körülményekhez. Az ősszel vásárolt növények jóval nehezebben tudnak alkalmazkodni.

Fény hiány, hűvös száraz hely a levelek csúcsának elszáradásához vezet. A túl kevés fény pedig a levelek színének intenzitását csökkenti. A  szárazság, vízhiány vagy nedvességhiány levélhulláshoz vezet.

A száraz szobai levegő okozhatja a foltokat, levélhullást és a száradást,  megoldás a párásíts. Amennyiben a vizet tálból veszi fel a növény, úgy megszűnik a túlöntözés veszélye. Változtasson a tartási körülményeken, annak érdekében, hogy szép, egészséges dracénája legyen.


Citromillatú muskátli


A Citromillatú muskátli gyorsan nő, ezért rendszeresen fontos visszacsípni, visszavágni.
Óvni kell a fagytól, ősszel be kell vinnünk a lakásba. Ezután 10-13 °C- os hőmérsékleten tartsuk! Nyáron a 21-22 °C körüli hőmérsékletet kedveli. Nagy fényigénnyel rendelkezik.
Rendszeres öntözést igényel, lehetőleg alulról öntözzük. Talajfelszínt hagyni kell kiszáradni a két öntözés között. Télen az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevesebbet öntözzük. A lakásban tartott növényeket jól szellőző helyen kell tartani a gombás betegségek elkerülése érdekében.
A növekedési időszakban hetente kezeljük tápoldattal. Átültetni tavasszal kell virágföldbe. Az elfonnyadt leveleket távolítsuk el!

 



 

Dieffenbachia

Hőigénye télen minimum 16 °C. Nappali kedvező hőmérséklet számára 21 °C. Nagy fényigénye van. A közvetlen napfénytől azonban óvni kell! A huzat és az alacsony hőmérséklet következtében a levelek lehullnak, a növény elpusztul. 
Nyáron bőségesen öntözzük, télen jóval kevesebb vizet igényel. Két öntözés között, akárcsak a dracénák esetében, hagyjuk a talajt kiszáradni.
Magas páratartalmat kell biztosítani a számára, ellenkező esetben a levelek megbarnulnak és lehullnak. 

A páratartalom növelése megoldható, ha a cserepet egy másik cserépbe helyezzük, melyet előzőleg nedves tőzeggel töltöttünk meg, valamint ha a leveleket vízzel permetezzük.  


 

Remélem, a helyes tartás kialakításával még megmenthetők a növényei! Kérem, számoljon be az eredményekről, addig is drukkolok, hogy meggyógyuljanak "kis betegei".

 

Képek: innen, innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr124286357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása