Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavasz a társasházak udvarán (is)

Szólj hozzá!

A tél vége, a tavasz első hideg hetei a társasházban közös udvarokat, kerteket, kertrészeket használókra is éppúgy beköszönt, ahogy a magánkertek, nyaralók, családi házak kerttulajdonosaira.

A rügypattanás utáni lombfakadás rövid, de felemelő időszaka sok és elodázhatatlan teendő elé állítja a porta tulajdonosokat, és a lakók jogait és kötelezettségeit „számon tartó” és azokat kezelő közös képviselőket és társasházkezelőket. A tél végi, kora tavaszi kerti munkák talán a vegetációs időszak leghangsúlyosabb feladatai. Az egész éves kerti teendők több mint a fele, erre az időszakra esik, nem mindegy hát miként fogunk hozzá. Ekkor a szakszerű munkával ugyanis majd egész évre meghatározhatjuk közös kertünk karakterét, hangulatát, a kert használatának, kihasználhatóságának irányát. Legfontosabb, ha társasházunknak van udvara, kertje, vagy akár bármilyen kapcsolata zöld, vagy zölddé varázsolható felülettel / lapos tető/ akkor kezdjünk el a kerttervezésen gondolkodni!

A kert sajnos nagyon sok háznál, csak nyűg, kihasználatlan, és a legtöbb lakónak kizárólag a veszélyes fák kivágásánál, a hólapátolásnál, vagy a parkolóhelyekért folytatott „közelharcoknál” kerül szóba. Nem kellene ennek így lennie! Három pillérre építkezve az aktív kertbarát lakó, az innovatív közös képviselő, vagy a hosszútávon gondolkozó társasházkezelő is képes megváltoztatni a „játék”, a közös – kerti - együttélés eddig esetleg csak kudarcként megélt menetét.

 


1.    Pályázz!


Érdeklődjön a helyi önkormányzatnál, fut – e valamilyen utcafront vagy előkert szépítési program, támogatják – e például a komposztáló bevezetését! Érdemes ennek utánajárni, mert a legtöbb településen van valamilyen zöld felületet szponzoráló lehetőség. Az állami szektor mellett pedig legyen a szemünk nyitva az üzleti szférában is, hiszen számtalan bank, és másféle szolgáltató ír ki pályázatot a környezetében, hiszen a zöld az mindenkinek jó reklám, igazi win – win játék, melyben a pályázatot kiíró, és azt elnyerő is győz.

Még egy tipp: a pályázatok világában többnyire a gombhoz vesszük meg a kabátot! Ez azt jelenti, hogy lehet például közösség építés, vagy bármi más néven lesz meghirdetve egy pályázat, és nekünk azt a mi céljainkhoz kell sikeresen adaptálni.

2.    Válts!


Vagyis változtass szemléletmódot, válts paradigmát! Egy átlagos családi ház kertje, 500 m2. Ha egy ekkora – teljesen átlagos, napi használatú - kertet szeretnénk építeni, az nagyjából 5 millió forintba kerül. És egy percig ne gondoljuk azt, hogy egy családban könnyebb megegyezni a kert használatáról, mint egy társasházban…Ez azt jelenti, hogy egy társasházban ahol mondjuk 20 lakás, van, ez a költség húsz felé oszlik! Ez már csak egy egyfős néhány napos külföldi nyaralás ára, melyért cserébe 10 – 15 évre egy használható, könnyen fenntartható kertet kapunk! Ezen ötleteket, gondolatokat, egy „belsős”, tehát helyi lakó, vagy akár a közös képviselő többnyire nem tudja egyedül végigvinni. Még a sokat csodált Nyugat Európában sem. Ott viszont a társasházakban az itthon megtapasztalt citrom ízből, limonádét facsartak. Hogyan? Külső, ma már Magyarországon is elérhető kertészeti tanácsadó /garden coach/ alkalmazásával, aki a lakókkal közösen, kidolgoz egy hosszú távú kerthasználati stratégiát, a lakók, mint kívül állót jobban elfogadják, a nézeteltérésekből adódó problémákat vitává alakítja, ahelyett, hogy azok veszekedéssé fajulnának. Majd segít mediátorként konkluziókat levonni, és lényegre törően egy kerthasználati koncepciót megalkotni. Természetesen, ahogy egy családi házban, lakásban is vannak közös, és privát helyiségek, úgy ezt a modellt alkalmazhatjuk ügyesen az osztatlan közös tulajdonú – most még kihasználatlan – kertben is. Kisméretű egyéni parcellák, emelt ágyások kialakítására szinte minden társasház kertjében volna lehetőség.

 


3.    Szervezz!

És végül ne gondoljuk, hogy a tavaszi kertbeindító munkák, a kert tervezése, és építése valami ördögien nehéz munka. A fentebb említett garden coach igénybevételével pedig könnyedén közösség formáló lehetőségként is tekinthetünk a kertben lévő elvégzendő munkákra. Számtalan szép minta és példaértékű modell áll már előttünk, hiszen – ha lassan is – de a hazai társasházak lakói is kezdik elfogadni az édes – bús  hungarikumot: egyedül nem megy….

További hasznos tanácsokat találsz a társasházi kertekről a tht.hu címen.

Képek: innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr314275082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása