Megyeri Szabolcs kertész blogja

Négy évszak a kertben

Szólj hozzá!

Mint a legutóbbi posztomban is kitértem rá, ez a kerttervezés időszaka, amikor át kell gondolnunk a tavalyi év tapasztalatait és ki kell találnunk, milyen is legyen az idei kertünk. Ehhez adunk néhány tanácsot a kert-desing blog írójával, Szabó Franciskával.

Kertünk akkor lesz izgalmas, ha követi az évszakok váltakozását. Az örökzöldek túlsúlya monotonná teszi a kertet. Lomblevelűekkel, amik az évszakok során változó képet mutatnak, sokkal változatosabbá tehetjük a kertet.


Tavasz
Tavasszal a lágyszárúaké a főszerep. Kora tavasszal gyönyörködhetünk az éledő természetben: a hó alól kibújó téltemetőben, hóvirágban, a fákon a rügyekben, majd a frissen kihajtott levelekben. Ilyenkor díszítenek a hagymás lágyszárúak: tulipánok, nárciszok. A fás szárúak közül a téli jázmin és a varázsmogyoró nyitják a sort, melyek akár már a tél végén kihajtanak. A frissen kihajtó lombok üde zöld színe, a fehéren virágzó gyümölcs- és díszfák megörvendeztetik a kertészkedőket. Késő tavasszal már számos cserje virágba borul: jezsámen, gyöngyvessző, orgona, babarózsa, aranyeső, japánbirs, boglárka cserje.



 

Nyár
A nyár a legélettelibb, legintenzívebb időszak a kertben. Többnyire ilyenkor töltjük a legtöbb időt a kertünkben, a kényelmes kanapékban, medenceparton, a kerti grill mellett. Egyre gyakoribb, hogy a kertben a lakás helységeinek megfelelő térrészek kapnak helyet: kerti konyha kerti étkezővel, kerti nappali, dolgozó sarok, masszázsmedence stb. Az időjárás még késő este is lehetővé teszi a kerti pihenést, feltöltődést, ha megfelelően kialakítjuk a kerti világítást. Nyáron legintenzívebbek a színek, az illatok. Bőséges a választék nyáron virágzó cserjékből, évelőkből, egynyáriakból is. Ha gondosan ápoljuk, a gyep is tavasz végén, nyár elején mutatja a legszebb arcát.
 


Ősz
Ha az idő hidegebbre fordul, a kert akkor is számos csodát rejt, hogy kárpótoljon a rövidebb nappalokért. Ilyenkor a legszebbek az ősszel színeződő fák: juharok, nyírek, berkenyék, kőrisek, díszalmák, díszkörték. Sok ezek közül termésükkel is díszít, ami akár késő őszig is fent maradhat. A cserjék közül a tűztövis, cserszömörce, borbolya érdemel említést. Számos késő nyáron, ősszel virágzó évelő van: őszirózsák, varjúhájak, kasvirág, gaillardia. A füvek buga virágzatukkal díszítenek, melyek szépségét tovább emeli a zúzmara, a fagy. A földre hulló avar, a köd sejtelmessé teszi a kertünket.



 

Tél
Télen az örökzöldeké a főszerep. Fontos, hogy megfelelő arányban alkalmazzuk őket. A tűlevelűek mellett számos lomblevelűt is találunk: babérmeggyet, dérbabért, japán kecskerágót, buxust stb. A formára nyírt növények geometrikus karakterét kiemeli a hótakaró. A lomblevelek lehullása után előtűnnek a színes, lehámló kérgek pl. a díszcseresznyéken. Intenzív vesszőszínükkel ilyenkor díszítenek a somok. Számos elhalt növényi rész is díszít, pl. a bábakalácson, díszbogáncson, iringón, amik szépségét kiemeli a fagy, a zúzmara.

 



 

Ha gondosan megtervezzük és gondosan ápoljuk a kertünket, egész évben változatos, sőt folyamatosan változó képet ad, amit nem győzünk csodálni.
Képek:innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr524098726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása