Megyeri Szabolcs kertész blogja

Giverny gyönyörű kertje

Szólj hozzá!

Tudjátok miről híres a Párizs közelében fekvő Giverny? Egy kertről. Kié ez a kert? Ehhez adok egy kis segítséget:

Aki 2003 telén fagyoskodott a Szépművészeti Múzeum előtt, az most biztosan rávágja, aki nem, annak is van valami sejtése, hogy ki lehet a festmény alkotója. Bizony ám, a nagy impresszionista, Claude Monet. Ő volt, aki 1883-ban házat és telket vásárolt Giverny-ben és kialakította azóta is méltán híres kertjét.

Ilyen volt - ilyen lett

Amikor Monet 43 éves korában hozzájutott az 1 hektáros telekhez, az tiszafákkal, örökzöldekkel és gyümölcsfákkal volt beültetve. A festő azonban egy olyan kertet álmodott meg, melyben az év minden évszakában nyílnak virágok, hogy szín- és fényviszonyaival bármikor tökéletes modellje legyen képeinek. Ennek megfelelően a gyümölcsfákat díszalmafákra, díszcseresznyefákra cserélte, közéjük tavasszal tulipánokat, egyéb színes hagymásokat, nyárra kardvirágokat, ősszel őszirózsát ültetett.

Monet korában még nem voltak kerttervezők, így számos szakkönyv elolvasása után maga tervezte meg kertjét festői szemmel és nagy precizitással. A telket kettészelő sétány mellett a virágágyásokat színértékük szerint tervezte meg. Nem csupán őshonos, hanem nagyon sok egzotikus növényt szerzett be. Szomszédai nem nézték jó szemmel az új kert születését, hiszen féltek tőle, hogy az egzotikus növények beszennyezik a patak vizét, melyben mosnak és állataikat itatják. Talán a béke megőrzése érdekében is hagyta meg Monet a ház mellett álló két eredeti tiszafát, melyek ma is láthatóak. A kertet egyébként 1977-80 között állították helyre és ma is turisták ezrei látogatják.

Impresszionista japánkert

1893-ban, 10 évvel a terület megvásárlása után a festő megvette a szomszédos 8000 négyzetméteres területet, ahol kialakította a képekről talán leginkább ismert virágos japánkertjét. Ezekre a kerttípusokra nemigen jellemzőek a virágok, ezért inkább csak idézi ezt a kerttípust. Hatalmas tavirózsákkal teli tavának partján ma is azok a szomorúfüzek, lilaakácok állnak, melyekről ezek a csodálatos festmények készültek.

 

Mindenkinek érdemes ellátogatnia minimum egyszer életében Monet gyönyörű kertjébe, ahonnan élményei mellé egy-egy kerttervezési ötletet is hazahozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr383571021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása