Megyeri Szabolcs kertész blogja

„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok”

komment

A szürke, esős-havas tél valódi ékszerei a hideg időben is színpompás növények. Melyek azok, amelyekben nem csupán szeptember végén, hanem januárban is gyönyörködhetünk?

A legkézenfekvőbb megoldás színes, bogyóterméseket hozó cserjéket ültetni kertünkbe. Hogy mikor és hogyan? Lássuk csak:

Fekete hunyor

A Helleborus niger, vagyis a fekete hunyor a fenyőerdők szélén nyílik késő téltől késő tavaszig. Hazánkban kevéssé fordul elő, inkább az osztrák sógoroknál virít.

Mégis megpróbálhatjuk kertünkben elültetni, vagy a szobában cserépbe felnevelni. Utóbbi esetben akár karácsonyra is meglephet minket fehér virágaival. Németországban hagyományosan a karácsonyi asztal dísze, innen is ered a karácsonyi rózsa elnevezés, habár a rózsákhoz rendszertanilag nincs köze.

A fekete hunyornak nincsenek nagy igényei. Árnyékban jól érzi magát, és ha humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba ültetjük, biztos sikerre számíthatunk a hunyornevelés terén. Mivel rövid szára van, nedves, hideg időben hajlamos a gombásodásra.
Amennyiben cserépben neveljük, 15-20as cserepet ajánlok és laza, mészben gazdag C típusú virágföldet, nem túl meleg szobát és ritka öntözést.


Téli jázmin

A Kínából származó, sárga virágú Jasminum nudiflorum kertünk éke lehet télvíz idején. Fénykedvelő, a nedves talajt preferálja. Ha van mire támaszkodnia akár 2 méter magasra is megnő, így szó szerint kimagasló dísze lehet kertünknek télen is üde zöld leveleivel.

Ezeket a virágokat választva garantált, hogy a mi kertünk lesz a zöldebb télen is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr403534682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása