Megyeri Szabolcs kertész blogja

"Kis fenyőfa, nagy fenyőfa"

komment

Már csak 5-öt kell aludni és itt a karácsony :) A mézeskalács készül, a bejglihez megvannak a hozzávalók, az ajándékok egyelőre még csomagolatlanul hevernek a szekrény aljában. Valami még hiányzik...Megvan, a karácsonyfa!

Konténeres vagy vágott?
Általában a konténeres fenyőt szoktam ajánlani, hogy miért, megtudhatod a videóból:

Nyugodtan megpróbálkozhatunk idén olyan extrém ötletekkel is, mint a tuja-karácsonyfa. Nem is gondolnánk, milyen mutatós lehet:

 forrás: http://miyavi.szunyi.com

Top 5 - Vágott fenyő

Azoknak, akik mégis a vágott fenyő mellett döntenek, itt egy rangsor, hogy melyek azok a fák, amikben a család még januárban is örömét leli, és nem válik napi sporttá a tűlevelek gyűjtögetése a lakás különböző pontjain.

5. Erdei fenyő és fekete fenyő, avagy amiket nem érdemes választani

Néhány fenyőfaárusnál találhatunk erdei fenyőt (Pinus silvestris) vagy fekete fenyőt (Pinus nigra), ezek azonban nem karácsonyfának valók, díszítésük ágrendszerük természete miatt nehézkes.

4. Közönséges lucfenyő, avagy a "mi szúr a zoknimban, csak nem tűlevél?"

Az egyik legolcsóbb karácsonyfának való fafaj a közönséges lucfenyő (Picea abies), melynek jellegzetes fenyőillata a családi karácsony kellékévé avanzsált. Sajnos azonban ezzel a fafajjal együtt jár a zokniba is befurakodó, szúrós, lehullott tűlevélhad. Ha mégis ezt a fafajt választanánk, keressük meg a lakás leghűvösebb pontját és oda állítsuk fel, így lassíthatjuk a 2-3 cm hosszú sötétzöld tűlevelek hullását.

3. Ezüstfenyő, avagy ami a célnak megfelel

A lucfenyőnél kissé tartósabb az ezüstfenyő (Picea pungens). Levelei a közönséges luchoz hasonlóan 2-3 cm hosszúak, de sokkal szúrósabbak. A fűtött lakásban is egész jól bírja, így ha odafigyelünk rá, nagy eséllyel lesz lakásunk dísze egészen vízkeresztig. Érdemes vásárláskor megnézni, hogy mennyire friss a fa. Hüvelyk és mutatóujj között húzzuk végig az ágat és ha csak kevés tűlevél marad a markunkban, akkor nyugodtan megvehetjük a fát.

2. Duglászfenyő, avagy a narancsillatú csoda

A duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) az egyik legjobb karácsonyfának való faj. 2 cm-es levelei egyesével állnak a laza ágrendszeren, megkönnyítve ezzel a díszítést. Érdekessége, hogyha ujjainkkal megdörzsöljük a levelét, kellemes narancsillatot áraszt magából.

1. Nordmannfenyő, avagy a biztos befutó

A legszebb és a legdrágább fenyőfaj a nordmannfenyő (Abies nordmanniana). 3-4 centis tompa végű tűlevelei kevéssé hullanak. A duglászfenyőhöz hasonlóan narancsillatot árasztanak szétdörzsölt levelei. Mivel lombkoronája nem szimmetrikus, érdemes sarokba tenni, ahol legjobb arcát mutathatja, és a család apraja-nagyja egészen februárig csodájára járhat.

Bármilyen fajt is választunk, a vásárlást követően 1-2 napig tároljuk vízbe állítva, hűvös, fagy- és szélmentes helyen, mielőtt bevinnénk a fűtött lakásba. Ha időnként langyos vízzel permetezzük, illatosabb és frissebb marad.

Ha kiválasztottuk és megvettük fánkat, nincs más hátra, mint szenteste előtt szépen feldíszíteni, hogy a család apraja nagyja körbe ülhesse és az adhoc családi kórus elzenghesse a "Mennybőlazangyalt". Idén, ha trendi fát szeretnénk, csillogó díszekkel és sok-sok fénnyel (glamour & glossy) vagy rusztikus stílusban díszítsük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr643475411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása