Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kreatív kaspók - 1. rész

Szólj hozzá!

A karácsonyi készülődés, főzés, sütés, takarítás, vásárlás hevében, szinte nem is jut időnk a virágainkkal foglalkozni. Milyen jó is lenne, ha – mint a többi házi kedvencünk – növényeink is figyelmeztetnének bennünket, hogy szükségük van vízre, fényre, vagy csupán egy kis ápolásra vágynak. A designerek is gondoltak erre, úgyhogy számtalan érdekes és hasznos kaspó található a piacon. Sorozatunk első részében 3, gazdájukkal fénnyel, alakváltozással, vagy mókás piktogramokkal kommunikáló kaspót mutatunk be.

"Felhúzhatós" kaspó (MonPot)
A MonPot valójában egy kaspó alátét, melybe tervezője, a francia Julien Bergignat beépített egy időzítőt. Pontosan olyat, mint amilyennel a sütők vagy az a kis szerkentyű működik, mellyel a keménytojás elkészítési idejét mérjük. Kaktuszainkat, vagy olyan növényeinket tarthatjuk benne, melyeknek nem nagy a vízigényük, így csak ritkán kell öntöznünk. Ha feledékenyek vagyunk, csak elfordítjuk az alátétet és a kaspó a kellő időben jelzi, hogy pozsgásunkat ideje meglocsolnunk. Beállíthatjuk az órát egy napra vagy egy hétre is akár. Az emlékeztető fény kialszik, amint letelik a megadott időintervallum és ezzel jelzi, hogy itt a locsolás ideje.


kép forrása:creative-hunter.blogspot.com/2009/03/monpot-tell-you-when-plant-needs-water.html

Lélegző kaspó (Breathing pot)
Vannak akik növényeiket nem élőlényként, hanem tárgyként kezelik. Tanító, nevelő célzattal akár nekik is ajánlanám a Jae-Han Song által tervezett lélegző kaspót, mely a belégzést és kilégzést imitálva emlékeztet, nem csupán Zságer Balázs (Zagar) Breath in/Breath out című klasszikusára, hanem arra is, hogy növényünk élőlény, így tápanyagra és gondoskodásra van szüksége. Ha a lélegzés megszűnik, itt az ideje, hogy megöntözzük a virágot, vagy egy napsütötte helyre tegyük át!


 kép forrása: yankodesign.com/2008/11/27/breathing-plants-demand-attention/


"Hangulatos" kaspó (Pet plant)

A Yanko Design stúdiós Junyi Heo álmodta meg ezt a kaspót. A fehér alapszín mindenhez illik és a kéken villogó kis piktogramok tájékoztatnak bennünket, hogy éppen milyen kedve van virágunknak és mire van szüksége. A 90-es évek Disney családi mozidélutánjaiban feltűnő, a Földre száműzött Jesse kristályárara hajazó tartóedényke energiaellátását USB használatával oldhatjuk meg. Okos szerkentyű, de sajnos  egyelőre még nem került piacra, pedig alkotója már 2008-ban megálmodta.


 kép forrása:ubergizmo.com/2008/06/pet-plant-digital-pot/

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr773458945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása