Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fürdőzés a dzsungelben

Szólj hozzá!

Ki gondolná, hogy naponta több mint egy órát töltünk a fürdőszobában, készülődéssel, tisztálkodással. Ezt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között tesszük. Legyen akár tágas, több tíz négyzetméteres vagy csak egy pár lépésnyi a fürdőszobánk, ha telerakjuk szép, párakedvelő növényekkel, egészen újjá és különlegessé varázsolhatjuk. Gondoljunk csak arra, mennyire meghatározza a napunkat, hogy milyen hangulatban telnek az első ébren töltött óráink. Egy virágokkal teli, kellemes fürdőszoba sokat dob a reggelen.
 
Nézzünk meg pár levéldísznövényt, melyek nem csak szépségesek, hanem még olcsók is. Ráadásul annak is ajánlom, aki nem kertész-guru hiszen ezek a növények „lustabiztosak”, vagyis szinte lehetetlen kipusztítani őket. Tehát egy pici odafigyeléssel, és ezekkel a növényekkel igazi dzsungel hangulatot teremthetünk fürdőszobánkban. Ballagjunk hát be egy kiszemelt kertészetbe és ismerkedjünk meg leendő lakótársainkkal, akik szó szerint felvirágoztatják a fürdőnket.

 

A Szobai Palka

Első növényünk így mutatkozna be, ha beszélni tudna: Cyperus alternifolius vagy magyarul szobai palka (beceneve: vízipálma) tisztelettel, a sásfélékhez tartozom. Nagyjából 120 – 150 cm magas, többnyire dús habitusú, strapabíró szobanövény. Sötétzöld levelei keskeny szálasak, fonákjuk világoszöld és a kissé botszerű szár végén csokorban nőnek. Nem túl hivalkodó, hiszen barna virágai a levélrózsa közepe táján bújnak meg.
Megismerkedés és bemutatkozás után tuti megkedveljük, hazavisszük és már csak gondját kell viselnünk, ami nem túl bonyolult. A legfontosabb, hogy a növény mindig álljon vízben! Igen fényigényes, de elviseli a félárnyékot is. 20 C fokon érzi magát igazán jól.

Persze nem egyszerű az új jövevény elfogadtatása lakótársainkkal. A macskák például kifejezetten vízipálma rajongók! Ezért ha otthonunkban macskák élnek, nem garantált a vízipálma túlélése.

A mindent kibíró Dracéna

dracena_new_v.jpg

 

A Dracena marginata ’Compacta’ egy igazán egyszerű szobai levéldísznövényünk. Széles leveleivel kiválóan alkalmas kisebb helyiségek hangulatának harmonikussá tételéhez. Állhat egyedül is egy kaspóban, de talán még jobban mutat hármasával, esetleg egy nagyobb pálma, vagy valamilyen magasabb törzsű növény kistestvéreként.

Codiaeum variegatum ’Pictum’

Codieum var_pictum_jpg_ashx.jpg

Igazi csodás fürdőszobát szeretnél? Akkor neked való a csodacserje vagy más néven kroton, az egyik legkedveltebb szobanövényünk. A kutyatej félékhez tartozó növény jellemzően 60 – 80 cm magasra nő, levelei keskenyek, és sárgás, pirosas – barnák. A zöld szín alapszínként mutatkozik a többi szín sokasága között. Az idősebb növényeken megjelenő fehér virágok jelentéktelenek. Ez már középhaladó szintű kertészeknek ajánlott, hiszen ápolása már kicsit több odafigyelést igényel. Könnyen elhullatja leveleit, amik helyett nem növeszt újakat. A csodacserje ugyanis igen érzékeny a hőmérséklet ingadozásra. Ezért a huzatra nagyon ügyeljünk. Lehetőleg befelé szellőztessük azt a helyiséget, amelyikben tartjuk. Ha világító udvarra (lighthof) nyílik a fürdőszoba ablakunk, akkor igazán jó választás a kroton. Az öntözése is odafigyelést igényel, hiszen fontos, hogy mindig kéz meleg, lágy öntözővizet használjunk. A gondoskodást meghálálja és valóban csodaszép dísze lesz a fürdőnknek.


 


Madárfészekpáfrány


Az Asplanium nidus az édesgyökerű páfrányfélékhez tartozik. A 40 – 60 cm – es magasságot is elérő növény fiatal levelei pásztorbotra emlékeztetnek, és igen gyorsan hajtanak ki megjelenésük után. Kedveli az árnyékos, félárnyékos helyet, így kiváló választás párás de ablaktalan fürdőkbe, hiszen a túl sok fényt kifejezetten nem szereti. Érzékeny a hűvösre, a lágy öntözővizet viszont meghálálja.


 

Ezekkel a növényekkel még egy szimpla, fehér csempés fürdőszobát is otthonossá varázsolhatunk, anélkül, hogy több százezreket költenénk felújításra, dekorációra. Közben pedig kiélhetjük a bennünk rejlő kertészt, hiszen a kertépítéshez nincs szükségünk feltétlenül kertre, néha elég egy fürdőszoba is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1003444361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása