Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pompás barkafűz Húsvétra

komment

Ha nincs hová elrejteni a húsvéti tojásokat, még nem késő cselekedni! Szerencsére vannak olyan kisfák, amelyek konténeres kiszerelésben, akár virágos állapotban is ültethetőek. Az ünnepi hangulatot emelhetjük egy dézsába, vagy egy egyszerű, elegáns kaspóba ültetett barkafűzzel. Tudnunk kell azonban, hogy ezek az egyszerűen nevelhető, és gyorsan fejlődő dekoratív kisfák rövid életűek. Többnyire egy bő évtized után elöregszenek, „kifáradnak”. Rengeteg, a kilencvenes években épített kertben látható, hogy az egykor gyönyörű szoliternek ültetett, koronába oltott, csüngő kisfák mára csak árnyékai egykori pompás önmaguknak. A törzs többnyire elgörbül, a hajtások mind nehezebben takarják el a korábbi évek gyorsan elöregedő, száradó ágrészeit. Fontos tudni,  hogy a kertünk, teraszunk tervezésénél milyen időszakra számolhatunk velük. A legtöbb oltott fácska import útján kerül Magyarországra. Ha import növény, akkor tőzegbe van ültetve - mantrázza ilyenkor a már tapasztalt kertbarát. Vásárlás után tehát amilyen gyorsan csak lehet, ültessük át komposztált földkeverékbe, némi szarvasmarhatrágyával keverve. 

MegyeriSzabolcs: kertek8

MegyeriSzabolcs: kertek7

 A legtöbb csüngő kisfa kora tavasszal virágzik, amikor a kertben üldögéléshez még hűvös van. Ezért az elhelyezésnél olyan helyszínt érdemes választani, amit naponta többször is látunk. Ilyen a kapu és a lakásbejáró közötti kertrész. Akinek csak erkélye van, vagy a gangon egy talpalatnyi helye, az is bátran ültethet csüngő változatot számtalan növényfajtából. A leggyakoribb a csüngő barkafűz, de egyre jobban kezd elterjedni a nyírfa csüngő ágú változata, a ’Youngii’, és a Caragana arborescens ’Pendula’ , a sárga borsófa szomorú változata, amiből egy impozáns példányt a Feneketlen tó partján is megcsodálhatunk. Csüngő kisfákból a repertoár óriási, a gyertyántól, az eperfán át egészen a bükkig. Ha azonban valami igazán különlegeset szeretnénk választani, akkor  javaslom a lombhullató, de mégis tűlevelű csüngő ágú vörösfenyőt. Friss és üde lombozatával szintén a Húsvéti Ünnepek tájékán kertünk legszebb díszévé válhat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr802846827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása